Към количка

Какво знаем за колагена?

Колагенът, за който постоянно се говори, е вид протеин, открит в съединителната тъкан, кожата, сухожилията, костите и хрущялите. Състои се от три аминокиселини – глицин, пролин и хидроксипролин, които се синтезират в тялото на хората и животните. С възрастта обаче тяхното производство намалява и това е причина и количеството колаген в тялото да намалява, а с неговата загуба идват болките в ставите, намалява плътността на кожата и на костите, хрущялите и сухожилията губят своята еластичност. Това води до появата на бръчки и отпускането на кожата, изтъняване на ноктите и на косата и намаляване на обема й,  фрактури и скованост при движение. Някои храни са богати на колаген – напр. животиски хрущяли, кожа, сухожилия, но този тип колаген се усвоява трудно от огранизма. Когато хидролизиран колаген под формата на хранителна добавка се включи в дневното меню, той носи много ползи за здравето.

Здраве на кожата
Добавките с колаген могат да подобрят хидратацията на кожата, еластичността и да намалят появата на бръчки. Хидролизираният колаген, използван като хранителна добавка, е по-лесен за усвояване от организма и респективно е с по-голяма полза за здравето на кожата.

Здраве на костите
Колагенът може да помогне за увеличаване на костната минерална плътност - особено при жени в постменопауза с риск от развитие на остеопороза. Той забавя процеса на стареене и подпомага производството на костна маса, уплътняваща и заздравяваща костите.

Здраве на ставите
Колагенът е от решаващо значение за здравите стави. Може да облекчи болката в ставите и да подобри функцията и гъвкавостта им, особено при хора с остеоартрит. Употребата на добавки с хидролизиран колаген увеличава стабилността и подвижността на ставите. Подобренията може да отнемат около 3-5 месеца при всекидневен прием.

Здраве на косата
Доказано е, че добавките с колаген увеличават количеството на косата, покритието и дебелината на скалпа, което е от полза както за мъжете, така и за жените, страдащи от косопад или изтъняване в следствие на възрастови изменения.

Здраве на ноктите
Колагенът може да насърчи по-бързия растеж на ноктите и да намали случаите на счупени или напукани нокти. Проучване показва значителни подобрения в здравето на ноктите само след 4 седмици ежедневен прием на колагенови добавки.

Общо здраве
Освен споменатите специфични ползи, колагенът играе роля в осигуряването на структура, сила и подкрепа в цялото тяло. Той участва в основни телесни процеси, включително възстановяване на тъкани и нервни пътища за провеждане на сигналите между клетките.

Консумирането на добре балансирана диета, богата на протеини, витамин С, витамин D и цинк, заедно с редовни упражнения, също може да помогне за минимизиране на загубата на колаген и костна тъкан с напредване на възрастта.