Към количка

Броколи или хранителни добавки със сулфорафан?

Сулфорафанът е  съединение, съдържащо се в кръстоцветни зеленчуци като броколи, карфиол, кейл и зеле, и е с доказани ползи за цялостното здраве в няколко направления:

На първо място – полезен е за храносмилателната система като подобрява състоянието на чревната флора, предотвратява образуването на газове, подуването на червата, засилва перисталтиката и е отлично средство против запек

Сулфорафанът има данни, че подпомага управлението на диабета като подобрява инсулиновата чувствителност и има антиоксидантен ефект. Сулфорафанът показва и свойства за предотвратяване увеличаването на холестерола  и стесняването на кръвоносните съдове поради отлагане на холестеролни плаки. Приемът на добавки със сулфорафан води до намаляване риска от хипертония и атеросклероза.

Антиоксидантният ефект на сулфорафана повлиява факторите на възпалителните процеси и това го прави полезен при различни възпалителни и възрастови дегенеративни заболявания като артрит, ревматизъм, невропатия и др.

Противовъзпалителният ефект от сулфорафана подпомага подобрението на острите случаи на белодробни заболявания и астма.

В някои проучвания се наблюдава по-добро възстановяване на дейността на главния мозък след мозъчна травма, подобрение на когнитивните способности при пациенти с Алцхаймер и подобрение на социалното взаимодействие и вербалната комуникация при деца с уатизъм. Проучване от 2015 година стига до резултати, които показват сулфорафана като възможност за намаляване на мозъчните увреждания при пациенти с шизофрения и други психотични състояния.

Има изследвания, които показват потенциала на този фитохимикал при исхемични увреждания на ретината, но предстоят още проучвания в тази посока.

Предклинични изследвания показват, че сулфорафанът може да подобри бъбречната функция, да намали степента на бъбречно увреждане и нивата на кретинин и урея.

Потвърден е положителният ефект от сулфорафана за стопиране намаляването на костната плътност и ползата от приема на това съединение за предотвратяване на остеопорозата. Затова е препоръчителен приемът на добавки със сулфорафан за жени в менопауза и предменопауза, както и при други рискови групи за ставно-дегенеративни заболявания.

Сулфорафанът повишава устойчивостта на кожата към ултравиолетовите лъчи, които са един от оксидативните фактори. Това е причината съединението да присъства в съвременните козметични средства за UV-защита. Едновременно с това то оказва и анти-ейджинг ефект.

Многообещаващи са резултатите от проучвания за влиянието на сулфорафана върху развитието на раковите образувания в млечните жлези, простатата, дебелото черво, черния дроб, белия дроб, глиоблатома.

Мерки за сигурност и източници

Винаги преди да предприемете лечение с билки, се посъветвайте с лекуващия си лекар за евентуални взаимодействия с различните фармацевтични препарати.  Много от билките могат да засилят или намалят действието им.

Информацията е подготвена по материали от сайтове с ботаническа, научно-изследователска и медицинска насоченост като: https://www.medicalnewstoday.com/; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/  ; https://www.planetayurveda.com; https://www.indigo-herbs.co.uk/; https://www.botanical.com/; https://www.vitality-pro.com